Sukelluskalastus
Yhteyshenkilö: Tapio Salakari
sähköposti: etunimi.sukunimi (at) sukeltaja.fi
TOUHULA.NET lisää tietoa sukelluskalastuksesta, aloittaminen, välineet, ym.
Mitä on sukelluskalastus ?
Pintasukellusvälinein (märkäpuku, maski, snorkkeli, räpylät, puukko, merkkipoiju.) harppuuna apuna käyttäen tapahtuva sukelluskalastus (harppuunakalastus) on vaativa, mutta antoisa laji. Kalat etsitään vapaasukeltaen, paineilmalaitteita ei käytetä.
Lajin harrastaminen edellyttää uimataitoa ja hyvää fyysistä kuntoa. Päivän aikana kaloja etsiessä uintimatkaa kertyy helposti useitakin kilometrejä ja yksittäisiä sukelluskertoja jopa yli kahdensadan.
Sukelluskalastuksen parissa tutustut monipuolisesti kalojen valtakuntaan; sukeltaessa kohtaat kalat, meduusat, kasvit ja jopa jotkin laivojen hylytkin. Pidempään harrastaneet kykenevät sukeltamaan jopa kymmenien metrien syvyyksiin ilman paineilmalaitteita.
Sukelluskalastuksessa järjestetään useita kotimaisia kilpailuja, joissa parhaiten menestyneet pääsevät edustamaan Suomea kansainvälisiin (PM, EM ja MM) kilpailuihin.
Missä
Lajia voi harrastaa koko avovesikauden, ainoastaan kiintojää on esteenä harrastamiselle.
Sukellusmatkat suuntautuvat yleensä rantavesiä kauemmaksi, koska ulkosaariston vesi tarjoaa paremman näkyväisyyden. Yleisimpiä kohteita ovat Saaristomeri, Rauma ja Hanko. Toteutamme myös ulkomaan reissuja esim Norja.
Kuka?
Lajia voi harrastaa kaikki halukkaat; naiset, miehet, pojat ja tytöt. Alle 15 -vuotiaat voivat osallistua kilpailuihin vain holhoojan ollessa mukana.
Kilpailuihin osallistuvien täytyy kuulua joko Sukeltajaliitto ry:n tai CMAS:n jäsenliittoon. Liittyessäsi Saaristomeren Sukeltajat Ry:n, voit hankkia kilpailulisenssin. Lisäksi on maksettava valtion kalastuksenhoitomaksu.
Miksi?
Kala on edelleenkin terveellistä ruokaa ja saadut saaliit käytämme omaksi ravinnoksi. Lautaselle löytävät tiensä ahvenet, hauet, kampelat, siiat, lahnat.. Saariston luonnon rauhaan hautautuvat arjen kiireet ja sukeltaessa kohtaat itsesi painottoman hiljaisuuden ympäröimänä. Sukelluskoteloon sijoitettavalla digitaalikameralla dokumentoit vedenalaisen maailman myös muiden nähtäväksi. Vesi tarjoaa myös miellyttävän pehmeän ympäristön kunnon ylläpitoon ja kohottamiseen. Merellä liikkuessa ja sukeltaessa ryhmässä toimiminen on myös tärkeä turvallisuustekijä.
Miten?
Jos haluat lisätietoja, niin ota yhteyttä seuraan tai alan harrastajiin ja liity mukavaan porukkaan. Talvisin harjoittelemme seuran allasvuorolla Impivaaran uimahallilla. Saat myös opastusta välineiden hankinnassa. Alkuun voit myös vuokrata tai lainata osan välineistä. Omaa venettäkään et tarvitse.
Touhu ei ole piukkapipoista puurtamista ja kaverit ovat reiluja. Kokeile kerran ja jäät koukkuun.
Olet myös tervetullut lajikokeiluun.
Reissuja keväällä, kesällä ja syksyllä teemme joka viikonloppu, tule mukaan kokeilemaan lajia.